54 knob i timen til søs med Torpedobåden P512 Søbjørnen

Til forsiden

Norge 2005

Torpedobåden P512

Mit fritidsfiskeri

9b Rejseklubben

På min vej

 

 

 

 

På togt med Søværnet 1971-72 sammen med Norske og Tyske torpedobåde

Lidt om baggrunden for dette indlæg.        Den 27. juli 1971 blev jeg indkaldt til marinen og skulle møde i Avderød. Efter 2 måneders rekruttid blev jeg udtaget til artillerist ved flådestation Korsør, jeg som havde glædet mig til at komme ned til radar stationen i Gedser, lige som flere af mine venner og bekendte var kommet. Nå men jeg var nødt til at finde på noget!!, artillerist i Korsør havde jeg ikke lyst til.  Jeg var så heldig at bytte med en der var taget til torpedo korporal, det var i øvrigt en jeg i min læretid havde gået på teknisk skole sammen med. Det betød at jeg fik et halvt års længere tjeneste med løn og at jeg skulle ud og sejle med en torpedobåd. Efter rekrutten fik jeg 3 måneders undervisning i at klargøre torpedoer ( 5 uger på Holme og 8 uger på torpedostation Kongsøre )  I januar 1972 kom jeg ombord på torpedobåden Søbjørnen, det blev starten på et år med en masse herlige oplevelser sammen med den øvrige besætning om bord, som bestod af både værnepligtige og konstabler. Jeg blev hjemsendt i januar 1973.
    P512 Søbjørnen som står på Ålborg Marinemuseum

  

I året 1972 var vi på flere spændende togter, bl.a. en tur til Oslo. En tur til Kristiansand, Stavanger og herfra videre langs klipper og fjorde, indenskærs til Bergen, sammen med Norske og Tyske torpedobåde, nok det flotteste natur jeg har oplevet!!!. I Bergen var det planen at vi skulle se en skarp torpedo blive affyret. Den oplevelse blev der brat sat en stopper for (Øv), idet vi sejlede i stykker og måtte på skibsværft med et splintret luftindsugning til de tre Gasturbiner der tilsammen har ca. 13.000 HK. Vi fik et længere ophold i Bergen end de andre torpedobåde. Da vi endelig kom af sted fortsatte vi til Kiel, via et enkelt stop i Frederikshavn, i alt et togt på 24 dage inden vi var tilbage på Holmen igen.
Efter min hjemsendelse har jeg ofte bladret i min Bassebog og sendt en tanke til nogle af dem fra den gang.    Efter godt 32 år, er det endelig lykkedes mig at finde frem til "Vendelboen"  ( Niels Kristian Thomsen ). Efter et par mail frem og tilbage for lige at udveksle hvad der var hændt i alle disse år, blev Anne og jeg inviteret til Nordjylland på weekend hos Anni og Niels. Det blev en weekend over al forventning, hvor vi så gamle soldaterbilleder og hukommelsen kom på en hård prøve. Som endnu en stor oplevelse/overraskelse var vi en tur på Ålborg marinemuseum, for at gense vores gamle torpedobåd Søbjørnen, der som den eneste fra Søløven klassen er bevaret.    Efter at have gennemgået vores bassebøger, blev vi enige om at det kunne være sjovt, hvis vi kunne finde frem til nogle flere, der kunne have lyst til at høre, hvordan det er gået os andre i alle disse år.
Niels og jeg på min gamle buffe 2005
Niels i Bergen 1972  
Efter en del søgen på nettet og et par forgæves opringninger, havde jeg pludselig  Frede Pallesen i røret. Det var en hyggelig og positiv samtale og efter Fredes første chok, over at blive konfronteret med  sin fortiden som marinesoldat, lød meldingen: "Jeg stiller gerne op til mønstring en dag ved lejlighed". Der blev udvekslet et par mails hvori der blev foreslået at mødes engang i foråret 2006, med bl.a. en picnic tur på Holmen. Det vil jeg glæde mig til og der arbejdes på det. Det lykkedes Frede at opspore Hans Jørgen Hoffmann ( Plotter ) men plotteren er lidt afventende, måske er det tid eller lyst der mangler!!!!.

Turen til Holmen løb af stablen lørdag den 15/7
Link til Holmen juli 2006
Frede mellem to kajvagter Fru Betzy og Frede
Arne Bøgelund var ikke nem at finde, jeg har ringet til mange med efternavnet Bøgelund, til sidst var der en der sagde "lige et øjeblik så skal du få hans telefon nummer", det var Arnes bror. Interessen for at mødes var også positiv hos Arne. Nu kan det faktisk lykkes at blive 4 mand til en gang jydewhist, som var ( måske lige bortset fra at sove ) det mest foretrukne tidsfordriv ombord.
 
Den 6. maj 06 var jeg på Langeland for at besøge Arne, men det var ikke den
samme gamle Arne som jeg kunne huske ham.
Arne i Norge Hygge om bord: Plotteren, Thorkild og Frede
Erik Travn Rasmussen. Den 8/3-2007 lykkedes det at finde frem til Travn,     det var ikke nemt når et unikt mellem navn ikke bruges mere, men til mit held  har Travn's søn ikke noget imod det, så ad den vej er det lykkedes. Efter   udveksling af et par e-mail er jeg faktisk overbevist om at Travn er glad for at  være blevet fundet og ser meget frem til at mødes med os andre.
Mon det bliver denne gang jeg kan få opfrisket mit jydewhist??? som jeg ikke  har spillet siden hjemsendelsen.
Travn ved Bryggen i Bergen 1972 Hmm!!
Dårlige kort eller elendig makker???.
   Link til Torpedoøvelse juli 2007  
Thorkild Madsen. Det tog lidt tid at finde frem til Thorkild. Efter en adresse  forespørgsel på borgerservice uden held, søgte jeg den 4/2-2008 på Eniro og   ved anden opringning havde jeg fundet frem til Thorkild.
Vi havde en kort hyggelig samtale, jeg fik hans mailadresse og sendt en mail  samme aften som der gik kludder i. Efter nogen ventetid skrev jeg et brev
og fik hurtigt et svar retur, at han ikke var uinteresseret!! nu da fortiden
havde indhentet ham.
Jeg er overbevist om at vi nok skal mødes i fremtiden.
En festlig aften ombord Thorkild og
Lille-Svend
  Torpedoøvelse august 2008 (Ikke aktiv endnu)
  Link til Mønstring August 2009 (Ikke aktiv endnu)
  Besøg på Stevnsfortet 2010

 

Til top      


Opdateret 31-07-2008 Bent Mortensen